By Vedrana Malec

ŠKOLA SKIJAŠKOG TRČANJA NA SLJEMENU

U želji da promoviraju sebe i svoj rad, ali prevenstveno da pokažu da skijaša trkača ima i u Zagrebu, skijaški klub Sljeme Zagreb održao je besplatnu školu skijanja na svojoj domaćoj sljemenskoj stazi.

Foto :Vedrana Malec

Foto :Vedrana Malec

Skijaški klub Sljeme Zagreb nakon ljetne škole održane u devetom mjesecu na zagrebačkom Jarunu, održao je i zimsku školu skijanja, pod nazivom Skijaškim trčanjem od rane mladosti,do zdrave duboke starosti. Cilj je svima zainteresiranima pružiti mogućnost besplatnog početnog tečaja, kako bi se upoznali sa čarima ovog iznimno zdravog sporta.
Prijaviti su se mogli svi, i oni mali, i oni nešto veći jer je program bio podjeljen na dio za djecu, te posebno za odrasle koji su već nakon nekoliko početnih vježbica uhvatili osjećaj i pohvatali prve korake. Cijeli događaj odražao se na livadi ispred apartmanske kuće Snježna kraljica na Sljemenu, na kojoj započinje skijaška staza. Organizatori su se pobrinuli da za svakog sudionika osiguraju kompletnu opremu, te osigurali stazu kako ne bi došlo do nepoželjnih  ozljeda. Događaj je realiziran zahvaljujući natječaju Gradskog poglavarstva i pomoći Ministarstva socijalne politike i mladih koji su financijski pomogli mladim entuzijastima iz skijaškog kluba u njihovom naumu.

VELIKI ODAZIV IZNENADIO I SAME ORGANIZATORE

Kako skijaško trčanje nije jedan od zastupljenijih sportova, pogotovo ne u Zagrebu, organizatore je iznenadio veliki broj prijavljenih sudionika, koji su pokazali veliki interes za rekreativno bavljenje tim sportom. Sve skupa prijavilo se preko 60 građana. Cijeli program vodila je i nadgledala bivša skijašica, a sada trenerica u klubu, Lorena, koja je vodila dječju školu te s njima savladavala njihove prve korake, dok je za odrasle bio zadužen učitelj skijanja Gordan. Za djecu je najzanimljivije bilo savladavanje poligona, provlačenje kroz kolute i zaobilaženje čunjića, dok je kod odraslih adrenalin odradio svoje nakon što su su se vratili iz cijelog kruga od 600m i svladavanja svojih prvih nizbrdica. Nakon dva sata treninga, već vidno umorni, sudionici su se nastavili družiti uz kuhano vino i kolače, željno iščekujući neku sljedeću takvu manifestaciju.
Najmlađi sudionik bila je petogodišnja Marina koja je jako brzo shvatila što i kako treba raditi, te na ponos mame Ivane i starijim kolegama pokazala da to što je najmlađa ne znači i da je najlošija.
– Jako me veseli ovakav događaj tako blizu Zagreba, osim što su na svježem zraku i na snjegu, djeca razvijaju koordinaciju i uče nešto novo, iako već na izmaku snaga, Marina je bila jako tužna kada je druženju došao kraj, rekla mi je njena  mama Ivana.
Većina sudionika prvi je put stala na skije za skijaško trčanje, pa su ih ponajviše bunile “tanke ” skije i dugi štapovi, po čemu se skijaško trčanje razlikuje od alpskog skijanja. Iako je padova bilo, uglavnom su bili bezopasni pa nije bilo nikakvih ozjeda i svi su Sljeme napustili s velikim osmjehom na licu.

Iako su padovi izgledali opasno,  ozljeda nije bilo

Iako ih je bilo, padovi su ipak bili bezopasni
Foto: Vedrana Malec

djeca na poligonu

Djeca su vježbala na poligonu
Foto: Vedrana Malec

 

MLADI KLUB, PUN AMBICIJA

Skijaški klub Sljeme Zagreb trenutno je jedini aktivni klub skijaškog trčanja u Zagrebu. Iako postoje od 2003.godine, aktivno djeluju u posljednje tri godine, pa su s početnih tri člana i dvije natjecateljice, danas došli do 86 članova i 16 natjecatelja što je za njih veliki uspjeh. Uz vodstvo dva trenera, te uz sve problem s kojima se susreću hrabro koračaju naprijed kako bi se o skijaškom trčanju u Zagrebu ponovno pričalo.
– Odaziv svih ovih ljudi koji nikada nisu skijali, dapače, mnogi nikada nisu ni čuli da na Sljemenu postoji skijaška staza, a vole zimske sportove i žele se zdravo i gotovo bezopasno rekreirati, nama je motiv da ih privučemo na Sljeme i omogućimo čim bolje uvjete za treniranje, zaključio je tajnik kluba Gordan Mlinarić i pozvao sve da im se pridruže.

fotograf: Vedrana Malec

Nogometna utakmica na skijama, na samom kraju izazvala najviše uzbuđenja
Foto: Vedrana Malec

Snimka prvih koraka skijaškog trčanja sudionika škole

Snimila: Vedrana Malec

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s