By Vedrana Malec

OBERWIESENTHAL- SELO IGRAČAKA

20130105_163052

Foto: Vedrana Malec

Na samoj granici Češke i Njemačke, nalazi se planinska pokrajina Saska.  Ta malena zajednica u blizini Ore Mountainsa  postala je turistički poznata po svojim proizvođačima igračaka.

IMG_2069

Foto: Vedrana Malec

Preko sto godina stara tradicija izrade igračaka, počela je zbog povećane proizvodnje drva, nakon što je to područje , posebno grad Oberwiesenthal presušilo rudama. Kako je mjesto preživljavalo od rudara, nakon što su iscrpili sve zalihe okrenuli su se preradi drva.  Samim time nastali su proizvođači igračaka, koji su svoje ukrase doveli do te razine da se kao božićna dekoracija prodaju diljem svijeta.

Ti tradicionalni ukrasi odišu barokom i prikazuju svjetski poznatu povijest toga područja.  Građeni su na tri ili četiri kata, unutar kojih se nalaze figurice ljudi, detaljno i precizno izrađene do te mjere da je na licima moguće vidjeti težak život koji su živjeli.  Izrada figurica je duga jer se svakoj od minijatura pridaje posebna pažnja, kako bi ostavili što bolji dojam na posjetitelje.  Svakom katu posebnu zanimljivost daju svjetla koja ga obasjavaju, te kotačić koji cijelu skulpturu lagano pokreče uz muziku.

Danas osim što se mogu pronaći jedino na ulicama ili trgovima obližnjih mjesta tih prostora, zauzimaju važno mjesto u muzejima. Najveća drvena skulptura tog tipa iznosi 10, 10m.

BOŽIČNI UKRASI SVJETSKI POZNATI

Uz njih, svaki prozor, bilo kuće ili hotela, krase drveni ukrasi, zaokruženi svijećama. Sami izgled te drvene minijature ovisi o želji izvođača, no karakteristični su oblici piramide, anđela ili luka prožete svijetlima koja ima daju poseban doživljaj. Unutrašnjost je izuzetno pažljivo i precizno izrađena,  te danas osim što se mogu kupiti kao suvenir ili razgledati u muzeju, služe i kao dekoracija na svakoj kući i svakom prozoru, pokazujući prolaznicima svu raskoš i umijeće koja je uložena u izradu.  Unutrašnjost je uglavnom izrezbarena šumskim motivima, motivima skijaša ili kraljeva koji su u početnim dobima izrade vladali tim prostorom.  A kako su prije stotinjak godina postali poznati božićni ukrasi, često su izrezbareni i božićnim simbolima poput zvijezda, božićnih drvca ili srca.

IMG_2070

Foto: Vedrana Malec

Prolazeći kroz  Oberwisenthal, maleno skijaško mjesto,  ukrašene ulice i prozori kuća daju poseban osjećaj topline, pa turisti osim što dolaze na skijanje i zimske praznike, vrijeme provode razgledavajući te sve šarene figurice,  koje jednostavno svojom jednostavnošću pozivaju na ponovni dolazak.

Primjer izgleda prozora na svakoj kući kada padne mrak

Foto: Vedrana Malec

20130105_170826               20130105_171155

Advertisements

One response

  1. Predobro, prelijepo. 🙂 Super su se ljudi snašli. Uz to što je izvor zarade za život, odlična je turistička atrakcija. Vjerujem da je poseban doživljaj šetati gradom, a oko tebe samo svjetla. Baš lijep božićni ugođaj!

    January 7, 2013 at 12:54 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s