By Vedrana Malec

UMIRUJUĆE ČARI AUSTRIJSKIH LJEPOTA

Ako netko zna kvalitetno iskoristiti ono što mu je priroda dala, onda su to definitivno Austrijanci. Oni sva svoja prirodna dobra jako dobro turistički koriste, iskorištavaju i puno u njih ulažu.  Alpe, koje su njihovo glavno blago, ali i obična seoska domaćinstva dovode do te razine da svima staje dah kada to vide, osjete i dožive. Obična domaćinstva njima su hoteli, ne luksuzni, ali baš taj osjećaj topline doma privlači ljude.Barem u Alpe i alpska područja.

Ramsau am Dachstein

Ramsau am Dachstein

 

Meni jedno od omiljenih mjesta u Austriji svakako je maleno mjesto Ramsau am Dachstein, smješteno u pokrajini Štajerska, nalazi se na 1200m nadmorske visine, ispod ledenjaka Daachstein. Dođete li  ljeti , zelenilo pašnjaka, sloboda životinja i veliki broj ljudi u rekreaciji odmah će vas povući da izađete i prošećete. Dođete li zimi, pogled vam prvo pada na nepregledne staze za skijaško trčanje, puno ljudi, od onih najmanjih do najstraijih kako se skijaju, ili šeću, sanjkaju. Čak i miris životinja koji dopire iz štaglja svake kuće ima posebnu čar u tom ambijentu.  Na površini od  75, 33km kvadratna ima tek nekoliko velikih  luksuznih hotela, sve drugo su prekrasne drvene kuće, pretvorene u hotele, okružene velikim dvorištima i pašnjacima.

Pogled na mjesto i skijaške staze u okolici

Pogled na mjesto i skijaške staze u okolici ljeti
Foto: Vedrana Malec

BAZA SKIJAŠA TRKAČA

Iako je od poznatog alpskog skijališta Schladminga udaljen tek 10 min vožnje automobilom, te na njegovom području postoji nekoliko kvalitetnih alpskih staza, Ramsau je prvenstveno nordijski centar. Zbog svoje konfiguracije, ali i infrastrukture, skijaši trkači i skakači odbarali su ga kao bazu i za ljetne i zimske pripreme. Kada ljeti nema snjega u podnožju, na 10ak km udaljenosti nalazi se gondola  koja vodi na najviši vrh ledenjaka Dachstein koji se nalazi na visini od 3000m nadmorske visine.  Gore su kroz cijelu godinu uređene staze za skijaško trčanje u dužini od 15km, te planinarske staze do najvišeg vrha. Također , uređene su i stjene za planinare koji vrlo rado prve planinarske korake rade baš na tim stijenama. Kao dodatna atrakcija otvorena je špilja od leda, u kojoj se nalaze razne figure, ovisno o temama koje su aktualne , crtanih likova i park za djecu. Sve od leda, osvjetljeno tako da daje dojam stvarnih figura. U podnožju se uz nepregledne pješačke i  biciklističke staze  nalazi jedan od najkvalitatnijih rolbahn-ova( uređena staza za rolanje) te kvalitetno opremljena teretana i dijagnostički centar koji svim reprezentacijama svijeta olakšava rad.

gondala prema vrhu ledenjaka

Gondala prema vrhu ledenjaka
Foto: Vedrana Malec

skijaška staza na ledanju

Skijaška staza na ledanjaku
Foto: Vedrana Malec

Ledena špilja- imitacija udarca glavom Zidane-materazzi na nogometnom SP

Ledena špilja- imitacija udarca glavom Zidane-Materazzi na nogometnom SP
Foto: Vedrana Malec

TURISTIČKA PONUDA

Uz sve te prirodne pogodnosti koje imaju , oni puno ulažu. Svake godine uređuje se nešto novo, dodaje neka nova atrkacija kako bi se stalne goste, kojih ima najviše i redovito svake godine navraćaju baš u ista domaćinstva, te stvaraju već prijateljski odnos s domaćinima, privuklo nazad. Napravljeno je umjetno jezero koje ljeti služi kao kupalište, a zimi kao klizalište, dječja igrališta, ljetno sanjkalište, jahanje na konjima, vožnja go kartom, sve to tako jednostavno, a prirodno. Zimi najveći dojam ostavlja vožnja saonicama s konjskom zaprekom u sumrak. Svakako je zanimljivo da tamo nema velikih kafića,nema tuluma ni after ski partija,  nema skupih dućana, a opet je posjetitelja kroz cijelu godinu, zabavu nalaze u prirodi i miru i tišini koje to mjesto pruža samim osvrtanjem oko sebe.

Ostala ponuda u Ramsau :

Bizoni smješteni uz samu cestu            DSC00225           Vožnja kočijom po mjestu

Bizoni kao atrakcija uz cestu                                                                                                             Razgledavanje mjesta kočijom

DSCN5149                           14012010590

Zimi alpska staza, ljeti staza za go kart              Rekreativne staze za skijaško trčanje

Ne zaostaje Hrvatska po ljepotama puno za Austrijom. Ali, samo od ljepota nema kruha.Turistima treba nešto i pružiti, iskoristi to što nam je priroda dala. Austrijanci to rade na izvrstan način. Možda je vrijeme da se i mi ugledamo na takav način privlačenja turista i nešto promijenimo, uložimo…jer materijala za to definitivno imamo..

Leave a comment