By Vedrana Malec

“ČAROBNE” ČARAPE POMAŽU U TRENINGU

Kada je u pitanju vrhunski sport, sportaši osmišljavaju svakakve trikove kako bi bili brži, jači i olakšali si bolove tokom treninga i natjecanja. U posljednje vrijeme na natjecanjima sportova izdržljivosti, poput triatlona, trkačkih maratona, biciklizma, mogu se vidjeti sportaši koji nastupaju s čarapama do koljena. Iako na prvi pogled izgledaju smješno, te čarape, koje zapravo nisu obične čarape, već kompresijske, olakšavaju im kretanje. Ili barem oni vjeruju u to.

20130111_223812

Foto: Vedrana Malec

KARAKTERISTIKA KOMPRESIJSKIH ČARAPA

Glavna karakteristika kompresijskih čarapa je u njihovom pritisku. U početku se se koristile samo u  medicinske svrhe kod ljudi koji imaju problema s venama. Baš zbog tog pritiska koji stvaraju, ljudima s bolnim i proširenim venama olakšavaju život.  No, ubrzo su se osim u medicinske svrhe počele upotrebljavati i u sportu. Poznato je da tijelo pumpa krv od srca prema ekstremitetima. U sportu je to još jače izraženo.Tijekom aktivnosti gravitacija stvara tzv. bazene krvi u potkoljenicama i stopalima što stvara probleme s cirkulacijom, a  zgrušavanje krvi vodi ka osjećaju grčeva i umora u nogama. U tim slučajevima pritisak koji stvara kompresijska čarapa može pomoći. Naime, te elastične čarape, najuže su na gležnju dok prema koljenu postaju manje ograničavajuće. Zbog tog pritiska u venama, krv koja cirkulira prisiljena je prolaziti i kroz manje kanale pa se zbog povećanja arterijskog tlaka više krvi vraća u srce, a manje se nakuplja u nogama.

Trčanje u kompresijskim čarapama korisno je jer:
– poboljšava dopremu kisika do mišića
– brzo uklanja mliječnu kiselinu
– stabilizira potkoljenicu za veću učinkovitost mišića
– pojačava brzi protok krvi venama do srca kroz učinkovitije pumpanje krvi u listovima, što dovodi do povećanog kapaciteta izdržljivosti
– djeluje preventivno kod grča
– minimizira zamor mišića i poboljšava opću ravnotežu

Danas se mogu pronaći čarape do koljena, ali i one koje podsjećaju na tajice te pokrivaju cijelu površinu noge. Također, proizvođači su osmislili čarape koje se koriste nakon natjecanja, kao regeneracijske, te one koje služe za korištenje na utrkama. Osnovna razlika između sportskih kompresijskih čarapa i onih koji se koriste u medicini je u čvrstoći kompresije, odnosno koliko čarapa jako stisne nogu, što u medicini određuje doktor ovisno o stupnju venskog oštećenja.

POMAŽU LI TE ČARAPE ZAISTA?

Na to pitanje nitko nije dao konačan odgovor. Sportaši koji vjeruju u to, kažu da osjećaju znatne promjene, uveliko olakšanje u nogama i bolje rezultate. No, zapravo ne postoje studije koje bi to dokazale.  Prema istraživanju American College of Sports Medicine ne postoje dokazi koji bi ukazali na promjene u količini kisika, pulsu ili minutama ventilacije između onih  sportaša koji su nosili te čarape i onih koji nisu. No, ipak se sportašima sugerira da te čarape nose nakon napora, jer tada ubrzavaju regeneraciju i smanjuju količinu mliječne kiseline.

SLUČAJ BICIKLISTA

U biciklizmu je upotreba kompresijskih čarapa zabranjena. Biciklistička federacija UCI zabranila je korištenje tih čarapa za vrijeme i nakon utrke iz razloga što sportašima pomažu pri bržoj regeneraciji, pa se na njihovu upotrebu gleda slično kao na doping.

Hrvatski biciklist Tomislav Katalenić o kompresijskim čarapama imao je samo riječi hvale, te iako zna da su zabranjene često ih koristi nakon treninga kako bi si ubrzao oporavak.

– prva stvar koja mi je postala i na oko vidljiva nakon što sam obukao kompresijske čarape nakon utrke je ta što su mi listovi ostali znatno tanji, nije došlo do njihovog napuhivanja, zbog pojačane cirkulacije. Ja mogu reći da na meni djeluju, jer nakon što ih skinem noge mi nisu teške, već su lagane kao da prije ništa nisam ni radio, rekao je Tomislav preporučujuć ih svima koji se bave sportovima u kojima zbog dugog napora dolazi do zamora u nogama te zaključio da ukoliko već ne vjerujete njihovom djelovanju za vrijeme natjecanje, koristite ih nakon jerznatno pomažu u oporavku.

Tomislav, prvi s lijeva, koristi kompresijske čarape nakon treninga (privatna arhiva)

Tomislav, prvi s lijeva, koristi kompresijske čarape nakon treninga (privatna arhiva)

Primjeri upotrebe kompresijskih čarapa:

Foto: Vedrana Malec

20130111_223857            531386_4417916848832_2140376764_n[1]            25072010812

http://journals.lww.com

Advertisements

2 responses

  1. Odlično za one koji se tek počinju baviti nekim sportom i nisu upoznati s medicinskim dostignućima pri olakšavanju bolova nakon određenog napora. Uvijek sam vidjela na sportašima ovakve čarape, ali nikada nisam shvatila čemu služe.. Super post za naučiti nešto 🙂

    January 14, 2013 at 12:27 pm

    • uglavnom izgleda smiješno, jelda?..zato me i zainteresiralo raspitat se što. Prije nego što sam malo detaljnije saznala čemu služi, bila sam puna predrasuda i mislila kako se ono koji to nose samo žele istaknuti. Zapravo ima svoju funkciju i to mi je skroz zanimljivo.

      January 14, 2013 at 12:52 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s