By Vedrana Malec

SNALAŽLJIVOST POLA ZDRAVLJA, KADA NEMA DRUGOG IZBORA

Zdravlje je pola uspijeha u sportu. Ako sportaš nije zdrav, u potpunosti spreman i bez ikakvih bolova nije u mogućnosti dati sto posto od sebe, te njegovi rezultati pate. Za zadravlje sportaša brinu fizioterapeuti. Osobe školovane kako bi u što kraćem vremenu sportaša oporavile i vratile u top formu.  Kada dođe do ozljeda već je kasno, preventivno se treba djelovati od samog početka.

VAŽNOST FIZIOTERAPEUTA U EKIPI

Svaki sport ima svoje posebnosti, karakteristične ozljede ili bolove. Svaki sportaš je drugačiji, sklon ozljedama ili sposoban trpiti bol manje ili više. Nakon napornih treninga i natjecanja sportašima je bitna regeneracija, ubrzani oporavak mišića ili tretman koji će im umanjiti bol. Zato postoje fizioterapeuti, osobe koje su školovane kako bi poznavale osnovna načela fizioterapije u sportskoj medicini, prepoznavanje i zbrinjavanje ozljeda, prepoznavanje sindroma prenaprezanja.No, osim toga, fizioterapeut sebe moram “unjeti sto” posto u posao, dobro poznavati svakog pojedinca kako bi pomogao ukupnom radu ekipe ili kluba. Snalažljivost, inteligencija i pronicljivost samo su neke “dodatne” osobine koje mogu donijeti prevagu za uspješan rad, a što je često udružen s nepredvidivim teškoćama i komplikacijama, ali i s nedostatkom vremena i opreme.

Fizioterapeut ju u klubu, specifična osoba i morao bi djelovati:

–  kao samostalna stručna i osoba od povjerenja,

–  ekipno zajedno s klupskim liječnikom (kao izvršitelj i suradnik),

–  u kompleksnoj suradnji sa cijelim stručnim stožerom (trener, pomoćni treneri, trenerom za tjelesnu pripremu, nutricionistom i tehnikom).

Prije svega, izuzetno je važan dobar, prijateljski odnos, kako sa samim sportašima, tako i trenerom i vodstvom kluba. Bitno je povjerenje koje se stvara, jer treba postojati vjera u rješavanje zdrastvenih problema, metode koje fizioterapeut koristi u liječenju, te da je to što on radi jedino ispravno i da vodi na pravi put. Uz to, fizioterapeut često iz sportaša uspijeva izvući i više nego što on misli da je moguće, djelujući na njegovu “psihu” vrativši mu vjeru u sebe i njegove sposobnosti.

RAZGOVOR S JEDNOM OD NAJBOLJIH HRVATSKIH FIZIOTERAPEUTA

Alica Fabijanić, definitvno se svojim radom pomaknula na samoj ljestvici fizioterapeuta u Hrvatskoj, a tako i u svijetu, jako visoko. Vođa je medicinskog tima Hrvatske ragbijaške reprezentacije, radi sa gotovo svim vrhunskim sportašima, od Kostelića, Balića, Karlovića do onih manje poznatih, radeći u miru, povućeno, ali cijelim srcem, u najkraćem vremenu osposobi sportaša za treninge i natjecanja.

– Najviše me veseli fizički rad, kada svojim rukama odradim terapiju do te mjere da sportaš već nakon prvog susreta osjeti znatno olakšanje. Raditi s muškom ekipom, za jednu ženu izuzetno je teško, no kada postoji povjerenje, te provjerena sigurnost u fizioterapeuta, sve je puno lakše.

Alica s igračima i pacijentima nije samo fizioterapeut već prijatelj što ostavlja poseban osjećaj pripadanja i sigurnosti, kontakt se održava i nakon odrađene terapije ili treninga.

– Meni je važno poznavati i privatnu stranu svog pacijenta jer što bolje ja poznajem njega i on mene, rezultati u liječenju su bolji. Iako taj posao ne djeluje toliko zahtjevno, izuzetno je odgovoran, te je potrebno puno energije i volje da bi se izdržao korak sa sportašima, rekla je Alica.

Alica na zadatku (privatne snimke , skinuto s Facebook-a )                  

            561875_10151205363357086_1373686740_n[1]

Alica na zadatku(privatne snimke)

Pružanje pomoći ozljeđenom ragbijašu za vrijeme utakmice

Osim klasičnog rada, ona svoje terapije završava Kinesio tapingom, tzv.elastičnim zavojem kojim zagrijava ozljeđeno tkivo te pomaže u prokrvljenosti što dovodi do bržeg oporavka, te je instruktor na tečajevima Kinesio tapinga u Hrvatskoj i inozemstvu.

-U sportu je jako bitno da fizioterapeut zna  kvalitetno i pravilno  zalijepiti “tape”, jer u suprotnom može naštetiti sportašu, pa je moja zadaća na tečajeve privući što više fizioterapeuta, te im znanje prenjeti što točnije, zaključila je Alica, i nadodala kako je izuzetno važno da svaki, klub, ekipa, pojedinac ima osobu od povjerenja, fizioterapeuta, koji će se brinuti za njega i njegovo zdravlje jer inače ni najjači treninzi nemaju smisla ako nakon njih nastaju ozljede.

Primjer Kinesio tapinga

Primjer Kinesio tapinga
Foto: Vedrana Malec

A ŠTO SA SPORTAŠIMA KOJI NEMAJU FIZIOTERAPEUTA U EKIPI?

Puno je slučajeva kada ekipa nema fizoterapeuta. U vrhunskom sportu to predstavlja veliki problem, jer samo mali tretman nakon natjecanja može puno značiti u oporavku, naručito ako se naporni treninzi i natjecanja nastavljaju iz dana u dan. Sportaši koji su zakinuti za takvu osobu češće su skloni ozljedama, lutaju , nesigurni su i isprobavaju sve i svašta kako bi si pomogli. Najčešća metoda kojoj takvi sportaši prilaze je korištenje Compexa, elektroterapijskog uređaja koji svojim radom pomaže u regeneraciji, snaženju  mišića ili opuštanju.

Andrej Burić, Hrvatski je olimpijac u skijaškom trčanju, te u svom timu nema fizioterapeuta, prvenstveno zbog nedostatka sredstava. Zamjenu za njega  je našao u primjeni Compexa, kako i sam kaže korisnog suradnik koji je dobar i koristan, ali ipak ne može zamijeniti ruke fizioterapeuta.

– Uložio sam dosta novaca u kupnju tog uređaja, no nisam razočaran. Koristim ga često prije treninga kako bi zagrijao mišiće i pripremio ih za napore, a nakon treninga kako bi ih prokrvio i opustio. Također, Compex ima i program koji pomaže pri ublažavanju upala i boli, pa često ukoliko dođe do bolova u zglobovima ili mišićima dok sam na putu, a nemam mogućnosti odlaska kod liječnika ili fizioterapeuta, stavim Compex nekoliko dana za redom i bol se smanji, objasnio je naš olimpijac Andrej Burić.

Compex- uređaj za elektrostimulaciju mišića

Compex-uređaj za elektrostimulaciju mišića
Foto: Vedrana Malec

Andrej Burić stavlja Compex uz pomoć prijateljice

Andrej Burić stavlja Compex uz pomoć prijateljice
Foto: Vedrana Malec

Nitko ne može osporiti važnost fizioterapeuta u sportu, njihova je uloga velika i bez njih svim sportašima rad bi bio otežan. No, ukoliko ne postoji mogućnost za posjedovanje jedne takve osobe od povjerenja, alternativa su definitivno uređaji koji pomažu pri oporavku i u poboljšanju rezulata. Compex, je definitivno, korisna, isprobana stvar, bez štetnih posljedica. Probajte..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s